Hortensia: Bloem van de maand augustus

Hortensia: Bloem van de maand augustus

Frisgroen, helderwit, hemelsblauw, dieppaars, lila en roze. Bloemen die een doorsnee kunnen hebben van wel 25 cm in de vorm van bloeiende wolken – Hortensia is het ultieme symbool van hoogzomer, de periode van warme dagen, lange avonden en zwoele nachten. Waarin iedereen het even wat rustiger aandoet. De zachte ronde vormen van hortensia horen daarbij en laten zich makkelijk schikken in arrangementen voor een zachte landing.

Herkomst

Hortensia hoort bij haar eigen Hydrangeafamilie. De oersoort Hydrangea macrophylla, waar de meeste cultivars uit voortkomen, groeit in grote hoeveelheden langs de kusten ten zuiden van Tokio. De van oorsprong Aziatische bloem kwam met de eerste VOC-schepen naar Europa en raakte rond 1735 in zwang, wonderlijk genoeg zowel in kasteeltuinen als rond boerderijen.

 

Soorten Hortensia's


De meest voorkomende Hortensia is Hydrangea macrophylla, met zijn bolvormige bloeiwijze. Er zijn zowel enkel- als gevuldbloemigen soorten. Van kleintjes met een doorsnee van 8-10 cm tot heel grote met een diameter van 25-30 cm. H. macrophylla is er in tientallen cultivars in wit, roze en groen tot donderrood en tweekleurie. De kleur blauw is door de kweker gemaakt door speciale stoffen aan het water toe te voegen. Naast effen bloemen zijn er ook tweekleurige. In totaal zijn er ruim 150 verschillende cultivars voorhanden in augustus. In die maand zijn, voor de liefhebbers, ook de doorkleurende hortensia's verkrijgbaar. Naast de snijbloem met de bolle bloemvormen wordt  Hydrangea paniculata aangeboden, met witte en groene bloemen in de vorm van pluimen.

 

Verzorgingstips voor consumenten

• Snij een stukje van de steel schuin af.
• Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur. Hortensia staat liever in glas dan in metaal.
• Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid
• Zorg voor voldoende (2/3) water in de vaas. Hortensia’s houden er niet van als tussentijds het water wordt bijgevuld.
• Zet je vaas met hortensia’s niet op de tocht, in de volle zon of naast de fruitschaal.
• Zorg dat er geen blad in het water hangt. Dat zorgt voor een snelle bacteriegroei in het water waardoor de levensduur van de bloemen wordt verkort.

Bron: mooiwatbloemendoen.nl