Palmboom
De palmboom komt in veel verschillende varianten voor en is een echte eyecatcher voor buiten in de tuin! Daarnaast breng je met een palmboom het echte vakantiegevoel en de mediterrane sfeer naar eigen tuin. Wist je dat de palmboom winterhard is? Gek eigenlijk voor een boom die oorspronkelijk van de Caribische eilanden komt. Maar de palmboom heeft zich in de afgelopen decennia goed ontwikkeld waardoor deze nu ook groeit in het Himalayagebergte. Dit maakt dat de boom de winter goed kan overleven. Een echte buiten topper dus, die palmboom. Ontdek op deze pagina ons assortiment palmbomen en dwergpalmbomen.
Filter
Het vakantiegevoel in eigen tuin - ook in de winter
Een prachtige palmboom in de tuin geeft gelijk een vakantiegevoel. De korte stam en wijde bladeren doen ons automatisch denken aan een tropisch oord, creëren rust en geven de tuin een luxe uitstraling. Er bestaan veel winterharde palmboom soorten. En dankzij de steeds milder wordende winters in Nederland komen hier alsmaar varianten bij. De meest voorkomende palmbomen in Nederland zijn:
- Trachycarpus Fortunei (of Chinese Waaierpalm);
- Trachycarpus Wagnerianus (of Windmill Palm);
- Chamaerops Humilis (of Europese Dwergpalm)
Deze palmsoorten zijn het meest koubestendig en kunnen gemakkelijk temperaturen tot -13 graden verdragen!
Tips voor de verzorging van de palmboom
De aanschaf van een palmboom of een andere mediterrane plant is een serieuze zaak. En zo ook de verzorging. Er moet namelijk gelet worden op de voeding, de bewatering, winterbescherming (ja, ook voor winterharde varianten), ziektes en ongedierte. Hieronder vind je vast een beknopte uitleg van de verzorging van palmbomen in de tuin.
Wanneer en hoe geef je de palm voeding?
De hoeveelheid voeding hangt sterk af van het soort palmboom en of deze in de vrije grond of in een pot of kuip staat. Één ding is zeker: je gaat er van versteld staan hoeveel voeding een palm nodig heeft! In ieder geval moet een palm goed gevoed worden tijdens het groeiseizoen. Dit is de zomerperiode, waarin de palm heerlijk rustig kan groeien en weer mooie bladeren kan geven in het najaar. Afhankelijk van het soort palmboom kunnen de wensen verschillen, maar hieronder vind je alvast enkele algemene tips voor de voeding van de palm.
- Gebruik speciale palmen mest en meng dit met gewone kunstmest (NPK 3-2-1);
- Strooi in de herfst wat kalium rondom de stam, dan gaat de palm extra sterk de winter in;
- Wees niet zuinig met het mulchen. Gebruik voldoende houtsnippers in een grote omtrek om de stam om er zeker van te zijn dat de palm het voedsel goed en gelijkmatig opneemt.
Hoe vaak geef je de palm water?
Net als veel voeding, is de palm ook dol op veel water. Bij het bewateren van de palm kun je het beste een sub tropische regenbui nabootsen. De grond rondom te wortels van de palm mag beslist niet uitdrogen. Let daarom goed op het volgende:
- Gebruik bij voorkeur regenwater om de palm te bewateren. Het kalk in leidingwater kan de wortels aantasten;
- Check op droge dagen elke dag even de grond rondom de palm. Deze mag beslist niet droog zijn;
- Om er zeker van te zijn dat de wortels altijd nat staan is het een idee om een schotel rondom de stam te maken. Dit doe je door een opstaande rand van 40cm in de aarde aan te brengen. Zo wordt het water goed vastgehouden en langzaam naar de wortels afgevoerd.