Het verhaal van de Gerbera
De vrolijke kleuren en frisse uitstraling maakt van Gerbera een geweldige bloem voor april. Of een arrangement nu om zachte pastels vraagt of om felle primaire kleuren, Gerbera kan het leveren.
In uitstekende kwaliteit, want de voortdurende ontwikkeling van deze populaire snijbloem heeft 'op draad zetten' overbodig gemaakt. Gerbera blijft tegenwoordig tussen de 10-20 dagen mooi en is door het gebruiksgemak – geen bladgroen, gladde stengels, zeer Instagramwaardig – erg populair bij millennials en centennials.
Eén en al bloem
Als sprankelende snijbloem bestaat Gerbera uit heel veel kleine bloemetjes. De buitenste lintvormige bloemetjes bepalen de vorm. Het hart van Gerbera bestaat ook uit kleine bloemetjes, de buisbloemen. Een dubbelbloemige gerbera heeft in het hart ook weer (kortere) lintbloemen. Die zijn alleen van dichtbij zichtbaar, wat de meeste mensen zien is de bloemvorm die iedereen als kind tekent: een rond hartje met daaromheen stralende bloemblaadjes.
Herkomst
Gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot de composietenfamilie. In het wild bloeit hij in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië.
Keuze assortiment
Jaarlijks worden in Nederland ruim 900 miljoen gerbera’s geproduceerd met 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Bekend is de enkel- en dubbelbloemige gerbera met zwart of groen hart, nog vrij nieuw zijn flamboyante spider- en pomponbloemige gerbera's met fraaie sprieten. Er komen bovendien steeds meer bi-colour en multi-colour soorten bij.
Verzorgingstips
- Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
- Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ongeveer 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. Gebruik voor een gemengd boeket snijbloemenvoedsel.
- Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 °C).
- Zet gerbera’s niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
- Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.