Snoeitips: 4 populaire plantensoorten die je in de lente moet snoeien!

De lente is al een tijdje in volle gang. De dagen worden langer, de nachten korter en de temperaturen beginnen te stijgen. Kortom: de natuur komt weer helemaal tot leven! Een belangrijk onderdeel van het voorjaar is het snoeien van je planten. Dit is een essentieel onderdeel als je een mooie en gezonde tuin wilt onderhouden. Maar welke planten moet je nu eigenlijk snoeien in de lente en hoe pak je dit het beste aan? Om je verder te helpen, focussen we in deze blog op vier populaire plantensoorten die je in de lente moet snoeien en geven we concrete tips voor het beste resultaat. 

 

Rozen(struiken)

Een tuin vol rozen, een rozenstruik in de voortuin of een klimroos langs de muur; het geeft een prachtig en romantisch beeld. Buiten de elegantie en de heerlijke geur van de roos, is het wel een plant die regelmatig snoeionderhoud nodig heeft om goed te gedijen. Wees er daarom op tijd bij en begin in de vroege lente met het snoeien van de rozen. Zo voorkom je dat ze uitlopen, verjong je de plant, bevorder je de groei en ga je ziektes en plagen tegen. 

 

 

Begin met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken en snijd ze helemaal tot aan de gezonde delen van je plant. Snoei ze tot ongeveer 5 millimeter boven een knop op de tak. Zo zorg je ervoor dat de rozen minder kans hebben op ziektes. Snoei vervolgens de overige takken tot ongeveer de helft van hun lengte. Let er hierbij op dat je de takken altijd schuin afsnijdt en naar buiten richting de knop snoeit. Op deze manier kan het water er makkelijker vanaf lopen en bevorder je de groei van nieuwe prachtige rozen!

 

Fruitbomen

Fruitbomen zijn een waardevolle aanwinst in elke tuin. Als je ze goed onderhoudt, voorzien ze je van heerlijk fruit en zijn ze een echte blikvanger in jouw tuin. Om de winst van je fruitboom goed te bevorderen, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. De lente is hiervoor de ideale periode, want dan ontwaakt de fruitboom uit zijn winterslaap.

 

 

Begin net zoals bij de rozen met het inspecteren van de boom op zieke, beschadigde en dode takken. Snoei deze helemaal weg tot aan de gezonde delen van de fruitboom en maak een schone snede vlak boven de takkraag. Vergeet hier niet om de takken te verwijderen die over elkaar heen wrijven. Zorg ervoor dat je niet meer dan een derde van de totale hoogte van de boom weg snoeit. Zo voorkom je namelijk dat de boom te veel energie verliest. Fruitbomen houden van een open en luchtige structuur. Ga daarom vervolgens aan de slag met het uitdunnen van de boom en snoei de takken die dicht op elkaar groeien. Zo creëer je een goede lichtinval en open luchtcirculatie. Onze laatste tip is om de takken tot net boven een naar buiten gericht oog te snoeien. Zo heb je namelijk het langst plezier van je fruitboom!

 

Lavendel

Lavendel is een echte zonaanbidder en staat bekend om zijn heerlijke geur en mooie violet bloemen. Kortom: het is een prachtige plant! Wil je lang genieten van de lavendelstruiken? Dan raden wij je aan om de struik jaarlijks in april te snoeien. Maar hoe snoei je lavendel nu eigenlijk het beste?

Bij het snoeien van lavendel is de basisregel om het nooit tot op het kale, verhoute deel te knippen en ongeveer ⅓ van de plant inclusief de bloemen af te knippen. Zorg er dus voor dat je niet te ver terug snoeit, want anders kan de plant afsterven. Houdt in je achterhoofd dat er nog één grijsgroen vlak aan de plant zit en dat je de lavendel tot zo’n 15 cm boven de grond kan terugsnoeien. Voor een snel herstel is het belangrijk dat je een aantal groene bladeren aan de plant laat zitten. Hierdoor bevorder je de snoei, is je lavendel in topconditie en kan je weer genieten van de prachtige paarse bloemen en de heerlijke geur!

 

Hortensia’s

Hortensia's zijn prachtige struiken. De grote bloemknoppen die verkrijgbaar zijn in vele verschillende kleuren, zoals: wit, roze, blauw en paars, zorgen voor romantiek en elegantie in elke tuin. Om de gezondheid goed te bevorderen en de bloei te verbeteren, is het belangrijk om ze te snoeien in het voorjaar.

Net zoals de andere planten, is het van belang om dode, beschadigde en zieke takken te verwijderen tot aan de basis van de hortensia. Hierdoor kan de plant zich beter concentreren op een gezonde groei en bloei. Knip vervolgens de oude bloemen af tot net boven de eerste gezonde bladeren en/of knoppen. Als laatste kan je de takken verwijderen die te dun zijn of te laag bij de grond groeien. Hierdoor voorkom je dat de hortensia verzwakt en ongelijk gaat groeien. Als je deze tips volgt, houd je zeker je hortensia's gezond en geniet je van prachtige kleurrijke bloemen gedurende het jaar. 

 

Haal alle snoei benodigdheden bijSTOX!

Sta je nu te springen om van start te gaan met het snoeien van je planten in de tuin, maar ben je nog op zoek naar de juiste benodigdheden? Bijvoorbeeld een snoeischaar of een heggenschaar? Kom dan bij ons langs, want bijSTOX heeft al het snoeigereedschap in huis waardoor jij aan de slag kunt gaan met het snoeien van je planten in het voorjaar!

 

Bezoek 1 van onze vestigingen