Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 4 februari 2023

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 4 februari 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Roermond, Maasbracht en Heerlen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 4 februari 2023 (herhaling zondag 5 februari) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Spathiphyllum ‘Diamond’ of Lepelplant

De Spathiphyllum kent u wellicht beter als de lepelplant. De lepelplant is een makkelijke kamerplant, kan tegen iets minder licht en bloeit het hele jaar door! Het bonte blad van deze variëteit én de opvallende witte bloemen maken deze kamerplant bijzonder en hebben de naam ‘Diamond’ aan deze plant gegeven.

De lepelplant behoort tot de aronskelkfamilie (Araceae) en komt van oorsprong uit het Amazonegebied. In zijn oorspronkelijke leefgebied wordt de Spathiphyllum een opvallend grote plant, in onze huiskamers blijven de afmetingen wat meer bescheiden, tussen de 30 en 120 cm hoog.

De lepelplant wordt ook wel Vredeslelie (Peace Lily) genoemd door zijn witte bloemen, welke doen denken aan de witte vlag. De Spathiphyllum is ook een geweldig cadeau om te geven aan uw geliefde op Valentijnsdag. De witte bloemen staan symbool voor vrede en veiligheid.

Leuk weetje: De Lepelplant staat bekend als één van de meest luchtzuiverende kamerplanten, wat mede komt door zijn grote bladeren.

De Spathiphyllum ‘Diamond’ is, samen met nog veel meer luchtzuiverende kamerplanten, terug te vinden op de binnen afdeling van ons tuincentrum in Roermond, Maasbracht en Heerlen. Meer weten over planten met een luchtzuiverende eigenschap? Vraag het onze groenexperts!

 

 

 

 

Tillandsia usneoides Jellyfish

Deze Tillandsia is een combinatie van een zee-egel schelp en een airplant. Het is een heel bijzonder aanzicht en daarom ook een echte eyecatcher in ieder interieur.

Tillandsia usneoides, ook bekend als Spanish moss, is een epifytische, onafhankelijke plant die behoort tot de bromeliafamilie. Het is geen moss, maar een kleine, bladverliezende klimplant die hecht aan bomen en andere objecten in het oerwoud en subtropische gebieden van Amerika. Spanish moss produceert kleine, witte of roze bloemen en is bekend om zijn kenmerkende, zwevende uiterlijk. Het groeit langzaam en heeft weinig behoefte aan grond of verzorging, wat het populair maakt als decoratieve plant in tuinen en interieurs. Spanish moss wordt soms als symbool van zorgeloosheid en deugdzaamheid beschouwd en wordt vaak gebruikt in boeketten, kransen en andere decoraties.

Deze zogenoemde ‘airplant’ geeft u water door het 1 á 2 keer per week te besproeien met water. Verder hoeft u er alleen maar naar te kijken en van te genieten! Gun de Tillandsia Jellyfish een beetje daglicht en wat liefde. Deze Jellyfish airplant is leuk om te geven en te krijgen!

 

Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Salvia nemorosa is een vaste plant die behoort tot de familie Lamiaceae en wordt ook wel bos salie genoemd. Het is een meerjarige plant die in Europa en Noord-Azië in bossen en op hellingen groeit.

Salvia nemorosa 'Caradonna' valt op door de onweerstaanbare prachtige paarse bloemen en de donkere toppen aan de bloeiaren. Deze salie bloeit in de periode mei-juni, met nabloei tot augustus als de oude bloemen verwijderd worden.

Salvia nemorosa 'Caradonna' staat het liefst op een zonnige plek in de border en houdt van een goede, niet te natte, tuingrond. Salvia nemorosa 'Caradonna' laat zich uitstekend combineren met andere borderplanten. De hoogte van Salvia nemorosa 'Caradonna' is circa 50-70 cm.

U vindt de Salvia, net als andere bijen- en vlinderlokkers, op de tuinafdeling van ons tuincentrum in Roermond, Maasbracht en Heerlen. Hier vindt u ook alle andere benodigdheden voor een bloeiende border, zoals tuingrond en sproeiers.

Leuk om te weten: de Salvia nemorosa wordt vaak gebruikt als voederplant voor vlinders, vooral de nachtvlinders zoals het donsje en de uilvlinder. De bloemen van de plant produceren veel nectar die deze insecten aantrekken en voorzien van energie en voedingsstoffen. Bovendien biedt de Salvia nemorosa ook een beschermende schuilplaats voor de vlinders, wat bijdraagt aan het behoud van hun bevolkingsgroei en biodiversiteit in de omgeving.

Fascicularia ‘Bicolor’ of tuinbromelia

De Fascicularia ‘Bicolor’, ook bekend als tuinbromelia, is een soort bromelia die bekend staat om zijn opvallende uiterlijk. Deze plant heeft lange bladeren die uitlopen in een punt en zijn bedekt met een laag fijne haartjes. Het meest opvallende kenmerk van deze plant is echter de kleur van de bladeren, die varieert van diepgroen aan de onderkant naar roze en paars aan de bovenkant. Deze kleurverandering wordt veroorzaakt door bladnerven die verschillende hoeveelheden chlorofyl bevatten. De Fascicularia ‘Bicolor’ is een populaire keuze voor tuinen en binnenkanten vanwege haar unieke uiterlijk en gemakkelijke verzorging.

De Fascicularia ‘Bicolor’ is een tuinbromelia die de tuin een exotisch tintje kan geven want ze is verrassend winterhard. In het begin ziet de plant eruit als een decoratief, groenblijvend grasje, maar als de plant na een aantal jaren volwassen is, kan ze ook nog gaan bloeien. Het hart van de plant kleurt dan vuurrood en er ontwikkeld zich een dikke knop waaruit vele lilablauwe bloemen ontspruiten. Zonder problemen wordt 7 graden vorst verdragen. Gaat het harder vriezen, bescherm de plant dan met vliesdoek. Planten in pot kunnen bij vorst beter vorstvrij, maar koel, overwinteren.

Leuk weetje: De Fascicularia is dus een befaamd lid van de Bromelia familie. De Bromelia-familie bevat ongeveer 50 soorten planten die voornamelijk in Zuid-Amerika worden aangetroffen. Een opvallend kenmerk van bromelia's is hun vermogen om water op te slaan in hun bladrozetten, wat ze in staat stelt om te overleven in omgevingen met weinig regen. Veel soorten bromelia's zijn epifyten, wat betekent dat ze zich aan andere planten hechten en zo hun voedingsbron en ondersteuning krijgen. Deze planten kunnen ook interessante schuilplaatsen bieden voor kleine dieren, waaronder vogels en insecten.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Roermond, Maasbracht en Heerlen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.