Ben jij de trotse eigenaar van een tuin vol groen? Dan weet je dat de onderhoudsvrije tuin niet bestaat. Elke plant heeft een beetje liefde en aandacht nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Dat is alleen maar leuk, want tuinieren geeft je de nodige beweging, ontspanning en ontlading. Zoals je weet behoren onder andere watergeven, bemesten en snoeien tot je takenpakket als tuinbaas. Laat die laatste nou helaas een reden zijn voor velen om voor de veilige weg te kiezen en zo min mogelijk groen aan te brengen. Onzin! Het snoeien van je heg, boom, struik of plant is immers een makkelijk klusje met de ultieme snoeigids van bijSTOX! In dit blog vertellen we je precies waarom, wanneer en hoe je je planten moet snoeien om ze een lang en gelukkig leven in jouw tuin te bieden.
Waarom moet ik snoeien?
Het is één van de meest gestelde vragen in onze tuincentra: “Moet ik deze plant snoeien – en zo ja, wanneer dan en hoe vaak?” Er is geen algemene waarheid wat betreft snoeien. Elke plant, boom of struik heeft zo zijn eigen wensen als het op snoeien aankomt. Zo zijn er ook tal van planten die eigenlijk liever hebben dat je de snoeischaar of heggenschaar zoveel mogelijk bij ze weghoudt. Denk bijvoorbeeld aan bodembedekkers. Ten eerste is het dus belangrijk om je af te vragen wat de reden van je snoeibeurt is:
- Snoeien kan nodig zijn om je groen te verlichten. De boom, plant of struik groeit uit zijn voegen en wordt te vol, zwaar of begint langzaam richting de tuin van de buren te kruipen;
- Als de bloemen van je plant of heester zijn uitgebloeid, is het zaak om deze weg te halen om ruimte te maken voor nieuwe bloei en ontwikkeling van vruchten;
- Blaas een futloze plant nieuw leven in door ‘m te verjongen. Met deze hernieuwde energie wordt jouw groen weer aan het werk gezet;
- Het kan zijn dat je plant of boom veel dode takken heeft. Omdat dit kan leiden tot schimmels, plagen en ziektes is het belangrijk dat deze takken worden weggehaald;
- Misschien zitten er wat takken in de weg, bijvoorbeeld omdat je je looppad vrij wilt houden of omdat je je haag strak wilt krijgen.
Heb je bijvoorbeeld een heg in de achtertuin of een prachtige plant in bolvorm? Dan kan het nodig zijn deze om de zoveel te snoeien zodat de struik, haag of boom zijn vorm behoudt. Ga je een bolcatalpa snoeien? Doe dit eens per jaar, zo aan het begin van het jaar. Snoei alle takken terug tot ongeveer 5 centimeter boven de plek op de stam waar alle takken beginnen te groeien.
Meerdere snoei-redenen: een Amerikaanse sering snoeien
Soms komen meerdere snoei-redenen samen. Wil je bijvoorbeeld je Amerikaanse sering snoeien? Dan heb je te maken met een bloeiende klimplant die op zijn tijd misschien wel wat te zwaar kan worden. Snoei van dode takken kan dan nodig zijn om de sering, ook wel Ceanothus genoemd, makkelijker lang je muur of schutting omhoog te laten klimmen. Let wel: de meeste variëteiten bloeien in het voorjaar op stelen die het vóórgaande jaar zijn gegroeid. Tijdens de voorgaande zomer en herfst ontwikkelen de bloemknoppen zich op dit oudere hout. Om van de voorjaarbloei te genieten, snoei je de voorjaarsbloeiende groenblijvende en bladverliezende Amerikaanse sering direct na de bloei. De Amerikaanse seringsoorten die in de zomer tot in de herfst bloeien, snoei je in het voorjaar. Kort de bloeiende takken tot een derde in.
Hoe moet ik snoeien?
Nu je weet waarom je met de snoeischaar aan de slag gaat, is het zaak om te bepalen hóe je precies gaat snoeien. Gebruik je de snoeischaar of is een heggenschaar in jouw geval handiger? In de regel gebruik je voor planten of struiken met takken smaller dan de dikte van een duim een snoeischaar. Voor dikkere takken is een zaag of takkenschaar nodig. Ga je aan de gang met vormsnoei? Dan is een (elektrische) heggenschaar het meest praktisch. Verder zijn er een aantal ‘regels’ die je in je hoofd moet houden als je aan je snoeiklus begint:
- Je kunt in principe het gehele jaar door snoeien, maar laat je beplanting met rust tijdens periodes van vorst. Ons advies is om de winterperiode voor de zekerheid zoveel mogelijk te vermijden;
- Werk niet met oud en bot gereedschap. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou, maar ook schade aanrichten aan de beplanting. Snoeien begint dus met scherp en goed onderhouden gereedschap;
- Haal het dode en beschadigde hout weg. Check daarna of de plant of struik qua vorm nog in balans is;
- Het klinkt logisch, maar knip je tak na de bloei altijd boven de naar buiten gerichte jonge scheuten af, zodat deze verder kan groeien en de plant zijn open structuur behoudt;
- Snoei scheuten die naar binnen groeien en elkaar in de weg zittende takken weg.
Een wirwar aan takken: de aalbes snoeien
Wist je bijvoorbeeld dat het snoeien van een aalbes om die laatste reden best een pittig klusje kan zijn? Een aalbes snoeien is nodig omdat de struik anders een doolhof aan takken en bessen wordt. Het is daarom zaak om bij het snoeien van de aalbes kruisende en uitgebloeide takken weg te halen om de struik voldoende licht en lucht te geven. Aalbessen hebben immers voldoende zonlicht nodig om de besjes te kunnen produceren. Houd minimaal 5 basistakken (gesteltakken) over.
Wanneer moet ik snoeien?
Dan rest nog de vraag wanneer je met je snoeischaar aan de bak moet. Ook dat is stiekem eenvoudiger dan je zou denken. In de regel maken we immers onderscheid tussen twee bloeiperioden: de voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers.
- Geef voorjaarsbloeiers een snoeibeurt in de zomer, na de bloei (zo vanaf juli)
- Geef zomerbloeiers een snoeibeurt in het voorjaar, voor de bloei (zo tegen maart-april)
Wil je bijvoorbeeld de Jasmijn snoeien? Deze vrolijke struik is een echte voorjaarsbloeier. Hij staat immers voor de langste dag van het jaar, 21 juni, al helemaal vol met de mooiste bloemen. Het is dus zaak om de Jasmijn te snoeien ná de bloei, dus zo vanaf juni of juli. Hetzelfde geldt ook voor een kersenboom. Een kersenboom snoeien? Ook dit doe je in de zomer, na de oogst. Omdat het een gevoelige fruitboom is, is het wel zaak de snoei zoveel mogelijk te beperken. Snoei alleen kruisende takken en nieuwe takken die geen deel uitmaken het basis takkenstelsel.
Fruitbomen online kopen
Tip: Op zoek naar een plant die weinig aandacht nodig heeft? Een anemoon snoeien is een eenvoudig klusje. Haal tegen het einde van de herfst de uitgebloeide stengels weg en verwijder vlak voor de bloei het verdorde blad. Verder wil deze bloeiende tuintopper vooral met rust gelaten worden.
Ga aan de slag! Snoeigereedschap kopen bijSTOX
Ga jij binnenkort de handen uit de mouwen steken? Onze medewerkers kunnen je meer vertellen over de redenen achter het snoeien en je daarbij adviseren over het juiste gereedschap. Ook zijn de groenexperts van bijSTOX altijd beschikbaar voor snoeitips voor jouw specifieke plant. Kom langs om tuinplanten in huis te halen zodat je jouw tuin kan omtoveren tot groene oase. Met ons gereedschap zorg je voor een goed onderhouden tuin vol tevreden groen. Ontdek ons webshop assortiment tuinplanten en gereedschap, of kom langs in één van onze filialen! We bezorgen in heel Nederland!