10 planten met luchtzuiverende krachten
Gezond geluk begint met groen. Wist je dat de Air So Pure planten de lucht gezonder maken? Niet? Dan weet je dat nu. Niemand minder dan NASA heeft in haar Clean Air studie wetenschappelijk bewezen dat sommige kamerplanten luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verbeteren door bepaalde giftige stoffen uit de lucht te verwijderen. Je gezond geluk kan niet op met deze 10 planten met luchtzuiverende krachten.
1. Areca/GoudpalmAreca
Vermindert schadelijke stoffen en verhoogt de hoeveelheid zuurstof in de kamer. Wordt vaak gezien als beste luchtzuiverende plant. Deze doet haar andere naam ‘Goudpalm’ eer aan!
2. Calathea
Ook wel 'Levende Plant' genoemd, omdat hij bij gebrek aan licht zijn bladeren sluit om deze bij de eerste lichtstralen weer te openen. Voor gevorderden om te verzorgen, maar dan geeft de Calathea je wel een bijzonder fenomeen terug!
3. Dracaena
Drakenbloedboom, alleen al vanwege de naam wil je die plant. Dracaena is afgeleid van het Griekse 'drákaina', wat vrouwtjesdraak betekent. Het verwijst naar de helderrode hars van de dracovariëteit, waar namen als drakenplant of drakenbloedboom vanaf zijn geleid. Makkelijk te onderhouden. Je zou kunnen zeggen: “dracaena voor dummies”.
4. Hedera helix Shamrock
Nog nooit van gehoord? Vast wel, als: klimop. Hij verwijdert trichloorethyleen en benzeen uit de lucht, maar is vooral goed in het verwijderen van formaldehyde; een stof die in vrijwel elk binnenklimaat voorkomt (uit spaanplaat, meubels en textiel). Groeit snel en is altijd in voor creatieve vormen.
5. Kentia Palm
Denk aan: azuurblauwe zee, een zonovergoten parelwit strand en een groen woud vol palmen. Dat is waar de Kentia Palm vandaan komt. In de achttiende eeuw werd de plant ontdekt op het paradijselijke Lord Howe-eiland, vlakbij Australië. Drie eeuwen later komen de kleine plantjes daar nog steeds vandaan.
6. Monstera (Deliciosa en obliqua)
Sla een modeblad open of loop een galerij binnen en je komt hem vaak tegen: de Monstera. Grote, groene bladeren met gaten… het kan niet missen. Verder is deze flinke jongen perfect als decoratieve ruimteverdeler en levende luchtzuiveringsinstallatie.
7. Spathiphyllum
Leve de lepelplant. Afkomstig uit de oevers van de Zuid-Amerikaanse Amazone kan hij wel tegen een stootje. Bovendien past hij zich makkelijk aan naar de omstandigheden waarin hij moet bivakkeren. Fijn voor de lerende plantenliefhebbers onder ons, zo'n makkelijke groene vriend.
8. Varens
Eigenlijk kunnen we de hele varenfamilie wel even in het zonnetje zetten. Een echte oerplant met oerkrachten. De Nephrolepis is een van de oudste planten op aarde en is vaak aangetroffen als fossiel. Varens doen het -als er maar wel daglicht is- prima op een vochtige plek in het huis zoals de keuken of de badkamer. Dus ook perfect voor in je botanische spa-oase!
9. Asplenium Crispy Wave
Stoere kamerplant met grappige bladeren. Asplenium komt uit de streepvarenfamilie en is afgeleid van het Grieks: "Asplenon", wat miltkruid betekent. De varen is tot in de Middeleeuwen gebruikt als heildrank tegen miltziekten. Luchtzuiverende én heilzame kracht in je kamer.
10. Phlebodium Blue Star
Dankt zijn namen ‘blauwvaren’ of ‘zinkvaren’ aan de grijzige diepblauw-groene bladkleur. Groeit in het wild in de toppen van nevelwouden tot aan moerassen in Florida, dus past zich makkelijk aan. Het blad valt niet uit, vertakt vingervormig als hij ouder wordt en blijft zijn mooie kleur behouden. Sterrenstatus, wat ons betreft.